2 pegawai SPRM disyaki ada kaitan Geng Nicky dibebaskan

Kuala Lumpur: Dua pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang ditahan bulan lalu mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA) kerana dipercayai mempunyai kaitan dengan kumpulan jenayah terancang Geng Nicky dibebaskan dengan jaminan polis semalam.

Peguam Zaid Malek yang mewakili kedua-dua lelaki berusia 41 dan 42 tahun itu berkata, mereka dibebaskan sementara menunggu hasil siasatan polis berhubung kes berkenaan dan mereka boleh didakwa sekiranya pendakwa raya mempunyai bukti yang cukup.

“Mengenai permohonan habeas corpus yang difailkan mereka agar dibebaskan serta-merta, kami masih menunggu arahan lanjut daripada kedua-dua anak guam,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Pada 10 Mei lalu, Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Ahmad Shahrir Mohd Salleh menetapkan 24 Mei ini untuk pendengaran permohonan habeas corpus mereka.

Kedua-duanya memfailkan permohonan habeas corpus melalui notis usul secara berasingan di Mahkamah Tinggi di sini, pada 5 Mei lalu dengan menamakan Ketua Polis Johor Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay, seorang pegawai polis, Ketua Polis Negara, Menteri Dalam Negeri dan Kerajaan Malaysia sebagai responden.

Kedua-dua lelaki memohon perintah bahawa penangkapan serta penahanan mereka pada 21 dan 27 April lalu adalah tidak teratur, di luar bidang kuasa kawasan polis Johor dan tidak sah.

Mereka juga mendakwa siasatan yang dilakukan mengikut Seksyen 130V sehingga 130ZB Kanun Keseksaan adalah terlampau luas serta merangkumi elemen berbeza dan responden tidak mempunyai asas untuk menahan pemohon di bawah SOSMA.

Selain itu, mereka mendakwa tiada unsur kesalahan yang membenarkan penggunaan SOSMA dan penahanan mereka adalah tidak sah, melanggar undang-undang dan bersifat mala fide kerana bercanggah, antara lain, dengan Fasal 5 dan Fasal 149 Perlembagaan Persekutuan.

Pada 9 April lalu, seramai 14 individu termasuk dua adik ahli perniagaan dalam buruan Nicky Liow Soon Hee didakwa di Mahkamah Sesyen Petaling Jaya atas pertuduhan terbabit dalam Geng Nicky.

Nicky, 33, pengasas Winner Dynasty Group yang berpusat di Setiawalk Puchong, Selangor menjadi buruan polis selepas 68 ahlinya ditahan dalam Op Pelican 3.0 bermula 20 hingga 28 Mac lepas.

© New Straits Times Press (M) Bhd

Read More
Sumber Web: Harian Metro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.