23 dikompaun langgar SOP, 30 kenderaan diarah berpatah balik

[email protected]

Kota Kinabalu: Polis Kota Kinabalu mengesan pelbagai pelanggaran SOP dilakukan pengguna di sekatan jalan raya (SJR) dan tempat awam sekitar daerah ini.

Natijahnya, 13 pengguna jalan raya dikompaun manakala 30 yang lain diarah berpatah balik kerana melebihi jarak perjalanan dibenarkan dalam tempoh Sekatan Pergerakan Penuh (SPP) yang berkuat kuasa, semalam.

Manakala, 10 lagi individu dikompaun di tempat awam selepas pasukan pematuhan SOP mengesan kesalahan mereka.

Ketua Polis Daerah Kota Kinabalu, Asisten Komisioner Mohd Zaidi Abdullah berkata, antara alasan yang diberikan pemandu adalah untuk mendapatkan barangan keperluan.

Bagaimanapun katanya, jarak yang dituju terlalu jauh sedangkan kawasan kediaman mereka mempunyai premis untuk mendapatkan bekalan diperlukan.

“Selain itu, kompaun yang dikeluarkan di SJR adalah membabitkan kesalahan melebihi kapasiti kenderaan yang dibenarkan.

“Manakala, 10 lagi kompaun pula dikeluarkan ditempat awam membabitkan kesalahan tidak memakai pelitup muka, tidak mendaftarkan diri pada Mysejahtera dan tidak mengamalkan jarak sosial ditetapkan,” katanya ketika ditemui, hari ini.

Mohd Zaidi menasihatkan masyarakat supaya terus mematuhi SOP ditetapkan.

Katanya, tindakan tegas akan diambil terhadap mana-mana individu yang melanggar SOP dalam usaha melandaikan penularan kes Covid-19.

© New Straits Times Press (M) Bhd

Read More
Sumber Web: Harian Metro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.