250 pasukan PLUSronda 24 jam

[email protected]

KUALA LUMPUR: PLUS Malaysia Berhad (PLUS) menugaskan lebih 250 pasukan PLUSRonda bagi membuat rondaan 24 jam di lebuh raya PLUS, sempena sambutan Aidilfitri esok.

Ketua Pegawai Operasi PLUS, Zakaria Ahmad Zabidi, berkata pihaknya juga akan menghentikan sementara semua kerja penyelenggaraan dan naik taraf di sepanjang lebuh raya itu bermula semalam hingga ini, kecuali membabitkan kerja pembaikan kecemasan yang kritikal.

“Ketika pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara ini, perjalanan rentas negeri dan daerah tidak dibenarkan, kecuali atas urusan kecemasan, kerja, pendidikan dan aktiviti ekonomi dengan kebenaran pihak polis termasuk urusan perubatan atau janji temu vaksinasi COVID-19.

“Bagi pelanggan lebuh raya yang dibenarkan untuk melakukan perjalanan dalam tempoh berkenaan, kami akan memastikan tahap perkhidmatan di lebuh raya kami sentiasa berada dalam keadaan yang terbaik, walaupun PKP dilaksanakan.

“Jika berlaku sebarang insiden atau kecemasan di lebuh raya, pelanggan dinasihatkan untuk menghubungi talian PLUSLine di 1800-88-0000,” katanya dalam satu kenyataan.

Zakaria berkata, PLUS bekerjasama rapat dengan penguatkuasa seperti polis dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) bagi meningkatkan tahap keselamatan pelanggan di lebuh raya pada setiap kali musim perayaan.

Katanya, PLUS juga menempatkan kren dan trak tunda yang sentiasa bersiap sedia di lokasi strategik di sepanjang lebuh raya untuk bantuan kecemasan dan kerja mengalihkan kenderaan terkandas dengan lebih pantas sepanjang tempoh perayaan.

Kemudahan di kawasan rehat dan rawat (R&R) PLUS turut dibuka 24 jam, manakala gerai makanan dan minuman, kedai serbaneka dan gerai perniagaan, selain makanan dan minuman di R&R beroperasi akan beroperasi pada jam 6 pagi hingga 10 malam setiap hari (tertakluk kepada arahan Pihak Berkuasa Tempatan), bermula esok hingga 7 Jun ini.

“Untuk keselesaan pelanggan, PLUS kini menawarkan khidmat beli dan bawa pulang makanan tanpa sentuh dengan lebih mudah.

“Pelanggan hanya perlu membuat pra pesanan untuk menikmati pelbagai juadah daripada rakan niaga dan pengendali gerai di 21 R&R terpilih, melalui aplikasi PLUS atau pautan https://orderdisini.plus.com.my/,” katanya.

Pada masa sama, Zakaria turut mengingatkan orang ramai untuk terus patuh kepada Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan (KKM), dengan memakai pelitup muka, mendaftar menerusi aplikasi MySejahtera, mengambil suhu badan dan mengamalkan penjarakan fizikal apabila beratur bagi pembelian makanan atau menggunakan kemudahan awam di R&R serta di lebuh raya PLUS.

“Semua kemudahan awam seperti surau dan tandas di R&R serta hentian sebelah dibuka 24 jam setiap hari.

“Aspek kebersihan di R&R sentiasa diberi keutamaan dengan menjalankan rutin pembersihan ketat secara berjadual termasuk kerja sanitasi untuk keselesaan kepada pelanggan,” katanya.

© New Straits Times Press (M) Bhd

Read More
Sumber Web: Berita Harian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.