‘Aidilfitri kali ini lebih bermakna’

[email protected]

PERCERAIAN yang berlaku bukanlah satu pilihan. Apa yang terjadi adalah ketentuan yang sudah tertulis.

Namun, kehidupan perlu diteruskan.

Jika tahun lalu, pelakon Nadia Brian, 30, sempat meraikan sambutan Aidilfitri sebagai isteri kepada Muizz Nasruddin. Namun, lafaz talak satu pada 2 April lalu menoktahkan hubungan mereka yang dibina pada November 2019.

Bagaimanapun, kedatangan Syawal tahun ini pastinya bukanlah sesuatu yang perlu diratapi dan ditangisi.

Bagi Nadia, semua itu hanya tinggal kenangan yang tidak perlu lagi diselak halamannya.

Nadia memilih untuk tidak mengungkit lagi kisah lama selain mahu membuka lembaran baharu bersama insan tersayang iaitu ibu dan nenek tercinta selain keluarga yang sentiasa ada bersamanya.

Nadia atau nama sebenarnya Nadia Najwa Mohamed Rashidi berkata, sambutan Aidilfitri tahun ini lebih bermakna apabila dapat meluangkan masa bersama mereka di kediamannya di Puchong, Selangor.

Apatah lagi perlu duduk di rumah selepas pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang menyaksikan tiada sebarang aktiviti rentas negeri dan daerah.

“Tahun lalu raya berdua sebagai status suami isteri. Tahun ini kembali solo dengan status lain pula. Tidak mengapa, kerana saya tetap bersyukur dan gembira kerana masih diberi peluang meraikan Aidilfitri bersama keluarga tercinta terutama mak dan nenek yang sudah berusia 74 tahun.

“Apabila kerajaan umumkan PKP, bermaksud tiada sambutan raya yang meriah. Saya bersama keluarga raikan secara sederhana saja. Apa yang penting adalah, saya dapat duduk di rumah sepanjang raya ini.

“Saya juga ambil keputusan untuk tidak terima tetamu luar. Bukan apa, nenek saya sudah berusia selain di rumah ada ramai kanak-kanak. Kiranya, saya mahu lebih berjaga-jaga kerana kita tidak tahu jangkitan Covid-19 ini ada di mana-mana,” katanya.

Dalam masa sama, Nadia mengambil kesempatan sambutan Aidilfitri kali ini untuk berehat dengan ‘kuarantinkan’ diri.

“Dari awal lagi memang merancang untuk tidak ke mana-mana. Apabila semua kerja penggambaran selesai pada Ramadan lalu, saya memang mahu berehat. Baru saya fikir selama ini saya tidak pernah ada masa rehat untuk diri sendiri.

“Disebabkan itu, Syawal ini saya ambil keputusan untuk kuarantinkan diri dengan tidak ke mana-mana. Masa yang ada ini saya memang peruntukkan bersama keluarga saja. Ini kerana pada hari raya kelima saya sudah bekerja dan terbabit dengan penggambaran.

“Sebelum saya kembali sibuk, ini saja kesempatan yang ada untuk saya memberikan kualiti masa buat diri dan keluarga,” katanya.

Bakat terus dapat perhatian

Berkongsi mengenai kerjaya lakonan, Nadia melahirkan rasa syukur atas rezeki yang tidak pernah putus. Malah, selepas bercerai pun Nadia dihujani pelbagai tawaran.

“Insya-Allah, selepas raya kelima saya akan terbabit dalam penggambaran drama Kuasa terbitan Skop Production. Sebenarnya, sudah banyak kali saya terpaksa menolak tawaran mereka disebabkan kekangan masa dan jadual kerja lain.

“Alhamdulillah, tawaran kali ini datang tepat pada waktunya. Selain, saya memang nak sangat bekerjasama dengan pengarah drama ini iaitu Khairul Azri. Drama ini bakal ditayangkan di Astro Prima,” katanya.

Menurut Nadia, selepas lima tahun pembabitannya dalam bidang lakonan, dia bertuah apabila bakatnya semakin mendapat perhatian pihak stesen televisyen dan penerbit.

“Saya bersyukur kerana sejak kebelakangan ini saya banyak mendapat tawaran untuk slot menarik yang mana menjadi impian semua pelakon. Alhamdulillah, berkat kerja keras saya, Allah berikan rezeki ini.

“Saya percaya apabila kita bekerja dengan ikhlas dan menjaga hubungan baik dengan semua orang, insya-Allah akan dibalas baik. Sebenarnya, inilah yang saya buat sejak dulu lagi. Baik dalam kalangan senior atau junior, saya okey dan berkawan dengan semua,” katanya.

Sepanjang Syawal ini, dua telefilem lakonan Nadia ditayangkan di TV3 iaitu Takdir Yang Tertunda pada raya pertama dan Epilog Aku Yang Kau Gelar Isteri pada raya ke-10.

© New Straits Times Press (M) Bhd

Read More
Sumber Web: Harian Metro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.