Empat pertandingan bawah FAM ditangguh

[email protected]

KUALA LUMPUR: Saingan Piala Presiden, Piala Belia, Liga M3 dan Liga Futsal Premier Malaysia (MPFL) bagi tahun ini terpaksa ditangguhkan susulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0.

Perkara itu dimaklumkan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) selepas mengadakan perbincangan secara dalam talian bersama wakil dari Majlis Sukan Negara (MSN) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), semalam.

FAM dalam satu kenyataan menjelaskan MSN yang diwakili Ketua Pengarahnya, Datuk Ahmad Shapawi Ismail sudah menerima dan meneliti kertas kerja berkaitan garis panduan pengelolaan perlawanan dan peraturan khas COVID-19 bagi empat pertandingan berkenaan yang diserahkan badan induk itu menerusi Setiausaha Agungnya, Stuart Ramalingam.

“Lanjutan daripada pelaksanaan PKP di seluruh negara dari 12 Mei lalu hingga 7 Jun depan dan situasi semasa penularan pandemik COVID-19, pertandingan terbabit yang dijadualkan bermula antara awal hingga pertengahan Jun perlu ditangguhkan terlebih dahulu.

“Tarikh sepak mula yang baharu hanya akan diputuskan pada perbincangan atau mesyuarat yang akan datang iaitu pada 7 Jun 2021.

“Semua pihak termasuk FAM adalah disaran untuk mematuhi SOP (prosedur operasi standard) sektor sukan dan rekreasi yang terkini,” kata FAM dalam kenyataan di Facebook badan induk itu, malam tadi.

Sebelum ini, BH Sukan sudah melaporkan bahawa Pengerusi Liga Bolasepak Amatur (AFL), Datuk Yusoff Mahadi mengesahkan sepak mula Liga M3 musim ini terpaksa ditunda ke tarikh baharu akibat PKP.

Untuk rekod, empat pertandingan itu sudah menjadi mangsa COVID-19 tahun lalu apabila terpaksa dibatalkan akibat penularan wabak berkenaan.

© New Straits Times Press (M) Bhd

Read More
Sumber Web: Berita Harian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.