EU saman AstraZeneca untuk dapatkan 90 juta dos vaksin

BRUSSELS: Eksekutif Kesatuan Eropah (EU) menyaman kumpulan farmasi Britain-Sweden, AstraZeneca bagi memaksa syarikat itu memberikan 90 juta dos vaksin COVID-19 dengan lebih banyak sebelum Julai, kata seorang jurucakap hari ini.

“Kami mahu mahkamah memerintahkan syarikat terbabit memberikan 90 juta dos tambahan, selain 30 juta yang sudah diagihkan pada suku pertama,” kata jurucakap Suruhanjaya Eropah, Stefan De Keersmaecker pada sidang media.

Permintaan itu berpunca secara berturut-turut antara Brussels dan AstraZeneca berikutan kekurangan puluhan juta dos vaksin yang dikhususkan syarikat itu untuk dihantar ke EU sejak awal tahun ini.

Susulan itu, suruhanjaya berkenaan memulakan dua tindakan undang-undang darurat terhadap syarikat itu di mahkamah Belgium, dengan yang pertama untuk mendesak masalah itu dikenal pasti, dan yang berikutnya, mempunyai peraturan pengadilan bagi mengetuai sama itu kes EU itu berasas atau sebaliknya.

Suruhanjaya Eropah, yang disokong oleh 27 negara anggota EU, berpendapat, AstraZeneca sudah melanggar kontrak dengan menetapkan pihaknya akan memberikan 300 juta dos vaksin kepada EU pada enam bulan pertama tahun ini.

AstraZeneca bagaimanapun memberi maklum balas bahawa ia hanya diikat oleh ‘usaha terbaik yang wajar’ untuk mencapai sasaran itu.

Katanya, ia disebabkan masalah pengeluaran pembuatan, namun menolak untuk mengalihkan dos daripada kilang-kilang Britain yang disenaraikan sebagai pembekal dalam kontrak EU, dengan syarikat itu menawarkan penghantaran yang disemak semula.

Daripada 120 juta dos yang dijanjikan pada awalnya untuk tiga bulan pertama tahun ini, ia sudah menyalurkan vaksin sebanyak 30 juta.

Bagi suku kedua pula, ia sepatutnya memberikan 180 juta dos, biarpun sudah berjanji memberikan 70 juta.

Seorang pegawai EU yang mempunyai pengetahuan mengenai penghantaran vaksin memberitahu AFP, ritma AstraZeneca sekarang 10 juta dos yang diberikan setiap bulan merosot bahkan lebih rendah daripada yang dijadualkan.

De Keersmaecker berkata, tindakan saman AstraZeneca itu bukan bertujuan mengenakan denda atau meminta ganti rugi tetapi mahu memastikan dos itu dihantar seperti dijanjikan.

Sekiranya denda akan mendorong syarikat untuk memenuhi kewajipannya, kami boleh meminta mereka membayar denda.

Katanya, suruhanjaya hanya akan mengemukakan hujahnya di mahkamah, bukan dalam sidang media.

Beliau menambah, pihaknya yakin mereka memiliki hujah yang sangat kuat.

Tindakan undang-undang itu menimbulkan tekanan kepada AstraZeneca yang vaksinnya mengakibatkan darah beku yang sangat jarang tetapi sering membawa maut dengan kadar platelet yang rendah.

Selepas Badan Perubatan Eropah menyatakan manfaat vaksin AstraZeneca melebihi risiko bagi kalangan golongan dewasa, Suruhanjaya Eropah mengekalkan AstraZeneca sebagai salah satu daripada empat vaksin yang ditawarkan kepada negara anggotanya.

Namun, banyak negara EU sudah mengehadkan suntikan dos AstraZeneca kepada golongan biasa sahaja, yang biasanya berusia lebih dari 55 atau 60 tahun sementara, Denmark, menolak vaksin sepenuhnya.

Anggota bukan EU, Norway juga telah menerima cadangan daripada pakar untuk tidak mengambil AstraZeneca, sementara pakar di Britain, bekas anggota EU, mengesyorkan individu di bawah 40 tahun diberi vaksin alternatif. – AFP

© New Straits Times Press (M) Bhd

Read More
Sumber Web: Berita Harian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.