Isytihar Israel negara aparteid, desak Naib Presiden Umno

Naib Presiden Umno Mohamed Khaled Nordin berkata, langkah itu akan memberi tamparan dan tekanan kepada Israel serta mengubah kedudukannya dalam forum dunia.

JOHOR BAHRU: Malaysia perlu mengambil tindakan tegas, jelas dan radikal terhadap jenayah perang dan penjajahan Israel terhadap rakyat Palestin dengan mengisytiharkan Israel sebagai sebuah negara aparteid secara rasmi.

Naib Presiden Umno Mohamed Khaled Nordin berkata, langkah itu akan memberi tamparan dan tekanan kepada Israel serta mengubah kedudukannya dalam forum dunia.

Ini sekali gus akan memberi kesan lebih serius termasuk putus hubungan diplomatik serta larangan menyertai pelbagai acara dunia seperti Sukan Olimpik, tambah beliau.

Kata beliau, hal ini kerana kecaman dan kutukan dunia semata-mata sangat tidak memadai dan tidak boleh bersifat bermusim berdasarkan kebiadaban Israel dalam operasi keganasan yang berterusan oleh rejim Zionis.

“Sebelum ini, negara kita sudah mengisytiharkan secara tegas dan terang kepada dunia bahawa kita tidak mengiktiraf negara haram Israel di dalam pasport kita.

“Kini, kita mesti mengambil langkah yang lebih tegas dan radikal dengan mengisytiharkan bahawa Israel adalah negara aparteid secara rasmi.

“Dunia mesti melihat operasi pembantaian komuniti Arab, pembunuhan beramai-ramai, perampasan harta dan kediaman serta pembersihan etnik berskala besar oleh Zionis sebagai aparteid sistematik serta jenayah perang dan bukannya bersifat ‘mempertahankan’,” kata beliau dalam kenyataan hari ini.

Khaled seterusnya mengucapkan tahniah kepada rakyat negara ini kerana cakna terhadap isu itu, yang menurutnya turut menyumbang kepada peningkatan kesedaran, pemahaman dan bantuan kepada rakyat Palestin.

Dilaporkan pencerobohan dan serangan rejim Zionis Israel ke atas rakyat Palestin kali ini bermula dengan serangan di Masjid al-Aqsa sejak 7 Mei, diikuti serangan udara di Semenanjung Gaza sejak Isnin lalu.

Sehingga kini, dilaporkan lebih 100 rakyat Palestin terkorban manakala beratus-ratus lagi cedera.

Read More
Sumber Web: Tempatan – Free Malaysia Today (FMT)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.