Jadi wira di rumah jagaan selepas paling awal ambil vaksin

Kuantan: Mendapat dos pertama vaksin Covid-19 menjadikan Wan Khairulnizam Wan Mohd Nowalid dan Awang Ngah Alang sebagai pempengaruh segera, sekurang-kurangnya di rumah jagaan tempat mereka menetap.

Wan Khairulnizam Wan Mohd Nowalid, 51, berkata beliau gembira kerana semua 15 rakannya di True Home Care Centre di Inderapura, di sini, bersetuju untuk mendapatkan suntikan selepas melihat dia tidak mengalami sebarang kesan sampingan selepas mendapat vaksin Pfizer pada 5 Mei.

“Ada antara mereka bertanya sakit tak? Saya jawab seperti gigitan semut.

“Saya hanya mengalami sedikit demam pada waktu malam selepas suntikan, tetapi selain daripada itu, semuanya baik,” katanya sambil tersengih.

Wan Khairulnizam dan Awang, 83, ditemui Bernama di rumah jagaan itu ketika menunggu ketibaan Unit Bergerak Vaksinasi dari Jabatan Kesihatan Negeri Pahang, untuk melengkapkan dos mereka, hari ini.

Pemilik rumah jagaan itu, Noryana Samsudin, 35, mengakui sukar untuknya mendapatkan persetujuan semua penghuni kerana ada antara mereka bimbang dengan kesan sampingannya manakala ada mahu bertanya anak mereka terlebih dahulu.

“Tetapi beberapa hari selepas Pak Cik Wan Khairulnizam dan Pak Cik Awang divaksinasi, kebanyakan mereka memberitahu saya bahawa mereka mahu diberi vaksin.

“Ada menghubungi kami meminta kami melakukan pendaftaran bagi pihak ahli keluarga mereka di sini,” katanya.

Berikutan pandemik Covid-19, Noryana berkata, mereka terpaksa menyekat kedatangan pelawat untuk tidak mengambil sebarang risiko memandangkan kebanyakan penghuni menghidap pelbagai penyakit seperti diabetes, tekanan darah tinggi, strok dan parkinson.

Beliau berkata, sebelum dilanda pandemik, mereka sering menerima kunjungan saudara-mara penghuni untuk membawa mereka pulang menyambut hari raya atau menghabiskan hujung minggu bersama-sama.

“Bagaimanapun, semua itu terpaksa dihentikan sejak tahun lalu. Pada masa ini, kami terpaksa hentikan kunjungan guru agama untuk kelas pembelajaran al-Quran.

“Kami sekarang bergantung sepenuhnya kepada telefon pintar sebagai penghubung komunikasi antara penghuni dan keluarga mereka.

“Petugas akan membuat panggilan video untuk mereka setiap hari dan ini adalah penting untuk kesihatan mental penghuni,” katanya.

Sementara itu, seorang lagi penghuni di rumah jagaan itu, Ghazali Salleh, 59, berharap dia akan mendapat vaksinasi segera kerana berisiko tinggi memandangkan menghidap diabetes dan tekanan darah tinggi.

Ditanya mengapa tidak menyertai sesi pertama suntikan itu seperti dua lagi rakannya, Ghazali sambil tersipu-sipu berkata dia mahu ‘tunggu dan lihat’, sambil menegaskan bukan kerana dia takutkan jarum.

Bagi Mohammad Muda, 64, anaknya tidak menyokong dia mengambil vaksin kerana mereka khuatir kesan sampingannya, tetapi Mohammad kemudian berjaya meyakinkan mereka.

“Saya selalu beritahu mereka bahawa kawan saya (Wan Khairulnizam dan Awang) dalam keadaan baik selepas suntikan dan setiap hari berita menekankan mengenai kepentingan vaksin.

“Malah orang yang lebih tua daripada saya pun mengambilnya. Kemudian mereka bersetuju jadi saya suruh mereka daftarkan nama saya di MySejahtera kerana saya terlepas peluang di sini. Saya harap saya akan diberi vaksin tidak lama lagi,” katanya.

© New Straits Times Press (M) Bhd

Read More
Sumber Web: Harian Metro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.