Kanada berkabung, beri penghormatan terakhir

LONDON: Ratusan orang berkumpul di London, Ontario semalam bagi memberi penghormatan kepada keluarga Islam yang maut dirempuh trak dengan sengaja.

Serangan terancang yang mengejutkan warga Kanada itu turut dikecam Perdana Menterinya, Justin Trudeau, sebagai perbuatan ‘pengganas’.

Empat ahli keluarga Afzaal, seorang lelaki dan isterinya, anak gadis mereka serta ibunya terbunuh ketika keluar berjalan-jalan di kawasan kejiranan mereka di London.

Mangsa ialah Salman Afzaal, 46, isterinya Madiha, 44, anak perempuan mereka Yumna, 15 dan ibu Salman Talat, 74.

Mereka dilanggar seorang lelaki berusia 20 tahun memandu trak pikap berwarna hitam, yang sengaja merempuh laluan mereka, kata pihak berkuasa.

Seorang lagi ahli keluarga itu, seorang budak lelaki berusia sembilan tahun, Zayed Afzaal, cedera parah.

Semalam, beratus orang memenuhi tempat letak kenderaan dan padang bola di sebelah pusat Islam London, di mana upacara penghormatan terakhir bagi empat sekeluarga itu.

Duta besar Pakistan ke Kanada, Raza Bashir Tarar, berkata keranda mangsa yang dilitupi dengan bendera Kanada menunjukkan seluruh negara itu bersedih atas jenayah tidak berperikemanusiaan itu.

“Keranda mereka yang dilapisi bendera Kanada yang indah membuktikan seluruh warga negara itu bersama keluarga mangsa,” katanya.

Upacara itu disusuli ucapan dan doa ringkas yang disiarkan secara langsung di rangkaian utama Kanada.

Pengacara majlis itu, Sajid Ali Mohamed, berkata serangan terhadap keluarga Islam terbabit ditakrifkan sebagai keganasan, bukannya disalahkan sebagai penyakit mental, seperti yang lazim berlaku dalam kes seumpamanya.

Orang ramai berbaris di jalan itu untuk menunjukkan solidariti mengiringi jenazah yang dibawa ke tanah perkuburan.

Serangan itu menggegarkan masyarakat Islam serta warga Kanada yang lain.

Jumaat lalu, beribu-ribu orang menyertai perarakan kesatuan Kristian melalui jalan-jalan di London, yang menjadi tempat tinggal sekitar 30,000 penganut Islam.

Ramai yang membawa poster bertulis ‘Kita semua manusia’ atau ‘Benci membunuh’.

terbaru itu mencetuskan perdebatan mengenai Islamofobia di Kanada sementara wujud ketakutan dalam kalangan masyarakat Islam bahawa agama mungkin mendedahkan mereka sebagai sasaran serangan.

Nathaniel Veltman, 20, yang tidak mempunyai rekod jenayah dan tiada kaitan dengan kumpulan pelampau, sudah didakwa dalam serangan itu dengan empat tuduhan pembunuhan peringkat pertama dan satu percubaan membunuh.

Polis mengatakan serangan itu dirancang dan didorong kebencian, malah tidak menolak kemungkinan menambah tuduhan berkaitan keganasan.

Terdahulu, Trudeau berjanji untuk meningkatkan perjuangan menentang kumpulan pelampau.

Berikutan serangan itu, wakil rakyat Kanada menerima resolusi tidak mengikat yang diperkenalkan Parti Demokrat Baru berhaluan kiri, menyeru sidang kemuncak nasional mengenai Islamofobia musim panas ini.

Perkara itu turut dituntut banyak pertubuhan Islam dan dalam kalangan masyarakat Islam Kanada. – AFP

© New Straits Times Press (M) Bhd

Read More
Sumber Web: Berita Harian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.