‘Kebarangkalian roket China jatuh timpa manusia, bangunan amat kecil’

KUALA LUMPUR: Orang ramai tidak perlu bimbang terhadap laporan sebuah roket milik China dikenali sebagai Long March 5B dijangka terhempas ke bumi hujung minggu ini.

Ia berikutan kebarangkalian objek itu menimpa manusia atau merosakkan struktur bangunan adalah sangat rendah.

Menurut Agensi Angkasa Malaysia (MYSA), jangkaan itu berdasarkan 70 peratus daripada permukaan bumi adalah air, selain keluasan Malaysia kecil berbanding keluasan muka bumi.

Katanya, lokasi sebenar roket berkenaan dijangka terhempas atau ‘re-entry’ tidak dapat diramal dengan tepat dan pihak MYSA akan memaklumkan perkembangan dari semasa ke semasa.

“Ramalan terkini bahawa ‘re-entry’ roket Long March 5B akan jatuh ke bumi adalah pada 7 Mei jam 9.34 pagi hingga 3.34 petang waktu Malaysia.

“Sisa roket masih mengorbit dan semakin menurun menghampiri zon ‘re-entry’,” kata kenyataan MYSA, hari ini.

MYSA menjelaskan, setiap pelancaran roket kebiasaannya akan meninggalkan serpihan bergantung kepada saiz roket yang dilancarkan.

Memandangkan saiz Long March 5B agak besar, katanya, serpihan yang berkemungkinan terhempas ke bumi juga besar.

Bagaimanapun, MYSA berkata, sebahagian besar serpihan itu akan musnah terbakar di atmosfera dan berkecai menjadi serpihan kecil, selain hanya serpihan yang tidak terbakar sepenuhnya akan jatuh ke bumi.

Sehubungan itu, MYSA menasihati orang ramai supaya tidak menyentuh atau mengambil sebarang objek mencurigakan atau menyedut wap yang dikeluarkan daripada serpihan disyaki daripada kejadian roket terhempas itu.

MYSA juga menasihati orang ramai menghubungi talian kecemasan 999 atau MYSA di talian 03-26972570 serta membuat laporan sewajarnya jika menyaksikan kejadian berkenaan dan merakamkannya bagi membantu siasatan, selain tidak menyebarkan sebarang maklumat palsu.

Tambah MYSA, Long March 5B bukan objek terbesar memasuki ruang atmosfera bumi, sebaliknya rekod sebelum ini membabitkan stesen angkasa Mir milik Russia dengan muatan 120,000 kilogram (kg) pada 23 Mac 2001.

“Sebagai perbandingan, berat sisa roket Long March 5B dijangka dalam 21,000 kg dan hanya 1/5 daripada berat stesen angkasa Mir,” katanya.

Roket Long March 5B dilancarkan pada 29 April lalu untuk menghantar modul teras stesen angkasa China iaitu Tianhe dengan berat 22,600 kg ke orbit pengoperasian di angkasa. – BERNAMA

© New Straits Times Press (M) Bhd

Read More
Sumber Web: Berita Harian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.