Minta kelonggaran benarkan jemaah disuntik vaksin Sinovac tunai haji

[email protected]

Kuala Lumpur: Kerajaan akan berbincang dengan Arab Saudi meminta kelonggaran supaya bakal jemaah Malaysia yang sudah menerima vaksin jenis Sinovac dibenarkan menunaikan rukun Islam kelima itu.

Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin, berkata kerajaan Arab Saudi menetapkan hanya jemaah yang menerima vaksin Pfizer dan AstraZeneca dibenarkan menunaikan haji.

“Kalau mereka sudah disuntik dengan Sinovac, kita akan bincang dengan kerajaan Arab Saudi supaya diberi kelonggaran kepada mereka.

< div data-ad-id="263911" style="text-align:center; margin-top:px; margin-bottom:px; margin-left:px; margin-right:px;float:none;" class="afw afw-ga afw_ad afwadid-263911 afw_floating_ad ">

“Untuk jemaah haji yang belum divaksinasi atau melalui Tabung Haji, kita bagi suntikan Pfizer tetapi ada sebelum ini ada yang terlepas mendaftar sendiri dan diberi Sinovac.

“Saya difahamkan ia hanya membabitkan jumlah yang kecil,” katanya pada sidang media selepas melawat PPV Pusat Pameran dan Perdagangan Antarabangsa Malaysia (MITEC) di sini, hari ini.

© New Straits Times Press (M) Bhd

Read More
Sumber Web: Harian Metro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.