Prasarana sahkan terima notis tuntutan mangsa nahas LRT

KUALA LUMPUR: Prasarana Malaysia Bhd (Prasarana) mengesahkan sudah menerima notis tuntutan daripada peguam yang mewakili Wong Chee Foong, seorang daripada penumpang yang terkesan akibat pelanggaran tren sistem transit aliran ringan (LRT), awal minggu lalu.

Pemangku Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datin Norlia Noah, berkata Prasarana menerima notis itu hari ini dan perkara itu akan dikendalikan penasihat undang-undang yang dilantik Prasarana untuk pertimbangan sewajarnya dan tindakan segera.

“Kebajikan penumpang kami terus menjadi keutamaan. Prasarana dari sejak mengetahui insiden itu mengambil langkah segera untuk sama ada menghubungi penumpang terbabit atau ahli keluarga mereka.

“Kami memahami En Wong kini masih menjalani rawatan di unit rawatan rapi, Hospital Kuala Lumpur. Sumbangan ihsan kepada beliau akan disampaikan sebaik saja keadaan sesuai untuk berbuat demikian. Kami memberi jaminan perbelanjaan perubatan untuk pembedahan dan rawatan lain di Hospital Kuala Lumpur akan ditanggung sepenuhnya oleh Prasarana dan kami mendoakan supaya En Wong segera sembuh,” kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.

Semalam, dilaporkan keluarga mangsa nahas LRT itu menghantar notis tuntutan kepada Prasarana, meminta pengendali perkhidmatan rel itu membayar RM1.8 juta pampasan dan ganti rugi kecuaian di atas kecederaan yang dialaminya.

Tuntutan itu merangkumi perbelanjaan bagi perubatan, kecederaan fizikal, tekanan mental dan emosi, trauma, kehilangan pendapatan, ganti rugi khas dan am atas kecuaian yang berlaku.

Norlia juga berkata, Prasarana sudah mula melakukan pembayaran sumbangan ihsan seperti yang diumumkan semasa sidang akhbar pada 25 Mei lalu.

“Ini adalah sumbangan ihsan sekali bayar kepada semua 213 penumpang terbabit dan akan dibayar sebaik saja butiran penumpang diperoleh dan disahkan. Setakat ini, seramai 31 penumpang tampil untuk menerima bantuan itu,” katanya.

Syarikat itu juga sudah menghulurkan sumbangan ihsan dalam bentuk bantuan kewangan bagi menampung kos perubatan dan rawatan susulan, selain menyediakan perkhidmatan kaunseling kepada semua penumpang yang terbabit dalam nahas itu.

Dalam kejadian jam 8.33 malam 24 Mei lalu, sebuah tren yang tidak membawa penumpang bertembung dengan sebuah lagi tren yang membawa 213 orang penumpang di dalam terowong antara stesen LRT Kampung Baru dan KLCC.

Pada keesokan harinya, Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong dilaporkan berkata, siasatan awal mendapati nahas itu antaranya disebabkan kecuaian pemandu salah sebuah tren itu yang memandu di arah yang salah.

Prasarana sebelum itu mengumumkan akan menyediakan bantuan khas RM1,000 dan bantuan lain kepada semua mangsa nahas berkenaan. – BERNAMA

© New Straits Times Press (M) Bhd

Read More
Sumber Web: Berita Harian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.