Sejarah AS tolak resolusi PBB terhadap Israel

Pengkritik berkata sokongan menyeluruh Washington terhadap Israel mendorong penggunaan kekuatan yang tidak seimbang terhadap rakyat Palestin, termasuk pengeboman Israel di Gaza yang mengorbankan sekurang-kurangnya 219 orang Palestin, termasuk 63 kanak-kanak. (Gambar AP)

PETALING JAYA: Amerika Syarikat (AS) telah menggunakan kuasa veto menolak puluhan resolusi Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang mengkritik Israel, sekurang-kurangnya 53 sejak 1972, menurut data organisasi antarabangsa itu.

Dengan keganasan terbaru antara Israel dan Palestin yang kini masuk hari ke-10, AS sekali lagi dilihat melakukan ‘permainan’ sama selepas Isnin lalu, Washington menyekat kenyataan bersama yang menggesa gencatan senjata segera antara Israel dan Hamas – veto ketiga AS yang dilaporkan dalam masa seminggu, menurut laporan al-Jazeera.

Sokongan tegas AS terhadap Israel menyaksikannya menggagalkan resolusi yang mengutuk keganasan terhadap penunjuk perasaan, penempatan haram Israel di Tebing Barat yang diduduki sejak 1967, bahkan desakan siasatan terhadap pembunuhan tujuh pekerja Palestin pada 1990 oleh seorang bekas tentera Israel.

Pengkritik berkata sokongan menyeluruh Washington terhadap Israel mendorong penggunaan kekuatan yang tidak seimbang terhadap rakyat Palestin, termasuk pengeboman Israel di Gaza yang mengorbankan sekurang-kurangnya 219 orang Palestin, termasuk 63 kanak-kanak.

Berikut adalah senarai beberapa veto utama yang dilancarkan oleh AS selama ini:

Peristiwa berdarah Mac 2018

Warga Palestin di Gaza mula melakukan protes di tembok sempadan Israel pada Mac 2018, meminta hak ke atas tanah mereka dikembalikan selepas keluarga mereka diusir pada 1948 yang kerap disebut oleh Palestin sebagai peristiwa “Nakbah” atau pembentukan negara Israel dan PBB menganggarkan 750,000 penduduk Palestin diusir ketika itu.

Penduduk Palestin berdepan serangan penembak tepat pasukan tentera Israel selama tunjuk perasaan berlangsung sepanjang tahun, yang mengorbankan sekurang-kurangnya 266 orang dan mencederakan kira-kira 30,000 lagi, menurut Kementerian Kesihatan Gaza.

Pada 1 Jun 2018, Majlis Keselamatan PBB mengemukakan resolusi menyatakan kebimbangan serius terhadap peningkatan keganasan dan ketegangan sejak tunjuk perasaan itu bermula dan amat membimbangkan kehilangan nyawa dan tingginya jumlah korban dalam kalangan orang awam Palestin, terutamanya di Semenanjung Gaza, termasuk kematian kanak-kanak.

AS dengan kuasa veto menolak resolusi tersebut dan Duta Besar AS ke PBB ketika itu, Nikki Haley berkata resolusi itu menyampaikan pandangan sebelah pihak tentang apa yang telah terjadi di Gaza dalam beberapa minggu.

Haley menyalahkan Hamas atas keganasan yang berlaku ketika itu.

Pengiktirafan AS terhadap Jerusalem sebagai ibu negara Israel

Baitulmuqaddis Timur akan menjadi ibu kota Palestin pada masa depan, seperti yang dijelaskan dalam perjanjian antarabangsa, tetapi kawasan itu telah diduduki oleh Israel sejak 1967, ketika pasukan Israel mengalahkan pasukan dari Jordan – yang menguasai Baitulmuqaddis Timur dan Tebing Barat pada masa itu – Mesir, Syria dan sekutu Palestin, untuk menduduki seluruh Palestin.

Status Baitulmuqaddis Timur yang dijajah ditentukan melalui rundingan damai, di mana undang-undang antarabangsa, termasuk resolusi Majlis Keselamatan PBB menyatakan bahawa Baitulmuqaddis Timur tidak boleh dianggap sebagai wilayah Israel.

Tetapi bekas Presiden Donald Trump mengiktiraf Jerusalem (Baitulmuqaddis Timur) sebagai ibu kota Israel pada Dis 2017.

Menurut draf resolusi 18 Disember 2017: “Setiap keputusan dan tindakan yang kononnya telah diubah, watak, status atau komposisi demografi Kota Suci Jerusalem tidak mempunyai kesan perundangan, terbatal dan tidak sah dan harus dibatalkan dalam mematuhi ketetapan Majlis Keselamatan yang relevan”.

Dalam menolak resolusi tersebut dengan veto, Haley berkata AS “memiliki keberanian dan kejujuran untuk mengenali kenyataan asas di mana Jerusalem telah menjadi tanah air politik, budaya dan kerohanian orang Yahudi selama ribuan tahun”.

Menuntut pengakhiran keganasan Israel-Palestin ketika Intifada Kedua

Intifada Kedua, atau pemberontakan Palestin, bermula pada 28 September 2000, ketika pemimpin pembangkang Israel, Ariel Sharon, disertai oleh pasukan bersenjata besar, memasuki perkarangan Masjid al-Aqsa di Baitulmuqaddis.

Tindakan provokatif itu menimbulkan kekecewaan sebelum ini terhadap Perjanjian Oslo yang tidak dituruti iaitu untuk menamatkan pendudukan Israel di tanah Palestin.

Perjanjian Oslo ditandatangani oleh pemimpin Pertubuhan Pembebasan Palestin Yasser Arafat dan Perdana Menteri Israel Yitzhak Rabin pada 1993.

Tetapi penjajahan itu berlanjutan hingga 2000, dengan penempatan Israel meningkat dan kedaulatan Palestin tidak terpelihara.

Berbeza dengan Intifada Pertama pada akhir 1980-an dan awal 1990-an yang lebih aman, Intifada Kedua berlaku dalam keadaan sangat ganas dengan kumpulan bersenjata Palestin menyerang pasukan Israel dan meningkatnya serangan bunuh diri terhadap pusat awam Israel.

Angka kematian berjumlah lebih dari 3,000 rakyat Palestin dan hampir 1,000 orang Israel, termasuk dengan 45 warga asing, menurut laporan BBC.

Draf resolusi Majlis Keselamatan PBB pada Dis 2001 menyatakan “keprihatinan besar terhadap pelanjutan peristiwa tragis dan ganas yang terjadi sejak September 2000”, mengecam serangan terhadap orang awam dan menyeru agar rundingan damai diadakan.

Ketika menolak draf itu dengan veto, Duta Besar AS ke PBB John Negroponte ketika itu berkata “resolusi sebelum ini gagal menangani perubahan di rantau itu. Sebaliknya, tujuan resolusi adalah untuk mengasingkan salah satu parti secara politik”.

Perluasan penempatan

AS telah menolak secara veto sekurang-kurangnya empat resolusi Majlis Keselamatan PBB yang mengecam penempatan Israel di tanah Palestin, di mana ia dianggap haram menurut undang-undang antarabangsa.

Terdapat antara 600,000 dan 750,000 peneroka Israel di sekurang-kurangnya 250 penempatan (130 rasmi, 120 tidak rasmi) di Tebing Barat dan Jerusalem.

Penempatan ini meletus di bawah pemerintahan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu, yang memulakan tugasnya sekarang pada 2005, di mana mereka telah lama dianggap sebagai penghalang utama untuk mencapai keamanan Palestin.

Resolusi veto AS yang mengecam penempatan Israel adalah pada 1983. Terbaru adalah pada 2011, ketika rancangan resolusi yang bertujuan untuk menegaskan kembali “semua kegiatan penyelesaian Israel di Wilayah Palestin yang diduduki, termasuk Baitulmuqaddis Timur, adalah haram dan merupakan halangan utama untuk mencapai perdamaian berdasarkan penyelesaian dua negara”.

Duta Besar AS ketika itu ke PBB Susan Rice berkata Washington bersetuju bahawa aktiviti penempatan adalah haram, tetapi “kami berpendapat tidak wajar majlis ini berusaha menyelesaikan isu-isu teras yang memecahbelahkan Israel dan Palestin. Oleh itu, sayangnya, kami telah menolak draf resolusi ini”.

Rice bertugas di bawah bekas Presiden Barack Obama, yang menimbulkan kontroversi diplomatik pada 2016, beberapa bulan sebelum dia meninggalkan jawatan untuk digantikan oleh Trump, ketika beliau mengarahkan AS untuk tidak menolak resolusi Majlis Keselamatan PBB secara veto yang serupa terhadap aktiviti penempatan.

Presiden AS Joe Biden, yang bertugas sebagai naib presiden Obama, terkenal dengan sokongannya terhadap Israel, tetapi beliau menghadapi tekanan dari Parti Demokrat dan pihak lain yang berperanan lebih besar dalam mendukung hak-hak Palestin.

Biden secara terbuka menyuarakan sokongan untuk gencatan senjata pada Isnin, permintaan yang diajukan dalam surat yang ditandatangani oleh 25 anggota pembuat dasar Demokrat.

Tetapi beliau juga terikat dengan polisi lama Washington yang gagal mengakui hak asimetrik konflik Israel-Palestin dengan menyatakan sokongannya yang teguh untuk Israel dan “haknya untuk mempertahankan diri”.

Read More
Sumber Web: Tempatan – Free Malaysia Today (FMT)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.