Terbaru : Pengeluaran Khas KWSP Melalui Akaun 2 Dibenarkan

Pengeluaran Khas Wang KWSP sentiasa menjadi pilihan orang ramai sehingga ianya selalu menjadi isu yang berbangkit. Ramai yang memohon agar pengeluaran dapat dilakukan bagi memudahkan urusan mereka.

Terkini pengeluara KWSP melalui akaun ke 2 sudah dibenarkan namun masih mempunyai beberapa syarat yang telah ditetapkan bagi pihak KWSP bagi memudahkan urusan kedua belah pihak.

Syarat untuk melakukan pengerluan KWSP dari akaun 2 perlulah bagi tujuan peribadi seperti menunaikan haji , rawatan perubatan , membeli rumah , pendidikan dan yang berkaitan.

Pengeluaran Khas Wang KWSP Akaun 2 Bagi Urusan Peribadi

Berikut adalah butiran tentang jenis pengeluaran, borang permohonan dan cara memohon pengeluaran wang KWSP akaun 2 untuk tujuan peribadi pada tahun 2022.

1) Pembayaran Ibadah Haji

Bagi perbelanjaan dan daftar haji yang sudah berusia dan tidak berkemampuan , wang KWSP boleh dikeluarkan dengan membuat permohonan pengeluaran KWSP i-Akaun .

Dokumen & Syarat Pengeluaran Untuk Daftar Haji

2) Pembayaran Bagi Rawatan Perubatan

Pengeluaran pada akaun 2 juga dapat dikeluarkan jika menghadapi masalah yang melibatkan kesihatan dan 36 oenyakit kritikan bagi menampung kos perubatan dan membeli ubatan serta alatan bantuan untuk kesihatan.

Dokumen Pengeluaran Untuk Perubatan

3) Pengeluaran Untuk Pembelian Rumah Pertama

Pihak KWSP juga membenarkan pengeluaran untuk memiliki rumah pertama sama ada melalui pembinaan rumah sendiri, membeli rumah subsale, rumah lelong, atau beli rumah baru dengan program yang ditawarkan kerajaan.

Dokumen & Syarat Pengeluaran Pembelian Rumah

4) Pengeluaran Untuk Pendidikan

Pengeluran bagi tujuan pendidikan juga bole dilakukan bagi menyambung pengajian ke peringkat yang lebiih tinggi bagi mengurangkan beban untuk membayar yuran yang mahal serta kelengkapan yang lain bagi memudahkan urusan.

Malah KWSP juga memberikan pilihan dan kemudahan bagi pengeluaran EPF untuk ibu bapa menampung pengajian anak mereka jika kemudahan Pinjaman PTPTN tidak mencukupi.

Dokumen dan Syarat Pengeluaran Untuk Pendidikan

The post Terbaru : Pengeluaran Khas KWSP Melalui Akaun 2 Dibenarkan appeared first on Portal Info.

Read More

Sumber Web: Portal Info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.