Kerajaan Sri Lanka bakal disaman kerana insiden kapal terbakar

Colombo: Aktivis alam sekitar mengemukakan saman terhadap kerajaan Sri Lanka dan pengendali kapal kontena yang terbakar selama dua minggu menyebabkan perairan negara berkenaan dipenuhi plastik dan bahan kimia.

Malah, pakar antarabangsa juga bersedia untuk menghadapi kemungkinan berlakunya tumpahan minyak.

Pusat Keadilan Alam Sekitar swasta (CEJ) mengajukan petisyen kepada Mahkamah Agung dengan mendakwa pihak berkuasa tempatan sepatutnya dapat mencegah apa yang disebut sebagai “bencana laut terburuk” dalam sejarah Sri Lanka.

MV X-Press Pearl yang didaftarkan di Singapura perlahan-lahan tenggelam ke Lautan Hindi sejak Rabu lalu selepas berlakunya kebakaran yang marak selama 13 hari.

Berpuluh tan mikroplastik dari kapal terdampar di pantai sepanjang 80 kilometer yang kini telah dinyatakan sebagai kawasan larangan bagi penduduk.

Aktiviti memancing di kawasan itu juga dilarang.

CEJ mengatakan bahawa tindakan kerajaan adalah bertentangan dengan konsep dan prinsip undang-undang alam sekitar. Perbicaraan masih belum ditetapkan.

Dikatakan kru kapal mengetahui kebocoran asid pada 11 Mei lalu, sebelum memasuki perairan Sri Lanka, dan pihak berkuasa tempatan seharusnya tidak membenarkan kapal itu masuk.

Cabaran undang-undang untuk mencari kerosakan yang tidak ditentukan muncul ketika pakar asing dikerah untuk membantu Sri Lanka mengatasi kemungkinan kebocoran minyak dari bangkai kapal yang terbakar.

Wakil dari Persekutuan Pencemaran Tangki Pemilik Antarabangsa (ITOPF) dan Tindak Balas Tumpahan Minyak (OSR) sedang mengawasi kapal di darat, kata pengusaha kapal itu, X-Press Feeders.

“Mereka terus berkoordinasi dengan MEPA (Lembaga Perlindungan Lingkungan Laut) dan tentera laut Sri Lanka pada rancangan yang telah ditetapkan untuk menangani kemungkinan tumpahan minyak dan pencemaran lain,” kata perusahaan Singapura itu.

Ketua eksekutifnya, Shmuel Yoskovitz, meminta maaf kepada Sri Lanka atas bencana berkenaan.

“Saya ingin menyatakan penyesalan dan memohon maaf yang mendalam kepada penduduk Sri Lanka atas kerugian yang ditimbulkan oleh insiden ini kepada mata pencarian dan persekitaran Sri Lanka,” kata Yoskovitz kepada Channel News Asia.

© New Straits Times Press (M) Bhd

Read More
Sumber Web: Harian Metro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.