Selepas air dan elektrik, internet kini utiliti awam, kata menteri

Cadangan untuk memasukkan sambungan internet sebagai kemudahan utiliti awam mula diperdebatkan tahun lalu.

PETALING JAYA: Penyambungan internet diiktiraf kerajaan sebagai utiliti awam ketiga selepas air dan elektrik, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Saifuddin Abdullah.

Ini akan membuka jalan untuk hubungan yang lebih baik di seluruh negara, katanya.

Saifuddin berkata, masalah utama yang dihadapi agensi bawah kementerian tersebut, iaitu Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM), dan syarikat telekomunikasi adalah kelewatan kelulusan pihak berkuasa tempatan untuk penyediaan infrastruktur telekomunikasi.

“Biasanya, pemaju akan menyiapkan rancangan mereka untuk dua utiliti, iaitu air dan elektrik. Tidak perlu menyediakan perancangan mengenai penyambungan internet, kerana penyambungan tidak dianggap sebagai utiliti.

“Oleh itu, perancangan untuk penyambungan internet hanya bermula setelah pembangunannya selesai. Inilah faktor utama mengapa kerja infrastruktur digital memerlukan masa yang terlalu lama untuk disiapkan.

“Dengan pengiktirafannya sebagai utiliti awam, proses kelulusan dan pembinaan infrastruktur telekomunikasi dapat dipercepatkan,” katanya pada sidang media secara maya hari ini.

Beliau berkata, ia juga akan membolehkan pengguna menikmati perkhidmatan komunikasi lebih pantas dan kapasiti jalur lebar lebih tinggi, terutama di kawasan luar bandar yang mana kadar penembusan jalur lebar dianggap rendah.

Cadangan mengenai perkara itu pertama kali dikemukakan dan dibincangkan semasa mesyuarat Majlis Perancang Fizikal Negara yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri Muhyiddin, Yassin tahun lalu.

Read More
Sumber Web: Tempatan – Free Malaysia Today (FMT)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.